חידוש בקיר גבס שאינו אלא אילתור

 

במפעל תרופות הוצבו קירות גבס מחופים לצורך בניית חדר נקי. הקירות יוצרו מגבס רגיל בעובי ½ אינטש המחופה מצידו אחד בפורמיקה שעוביה 0.5 מ"מ ובצידו השני ביריעת PVC גמישה.ב- 17 מאלמנטי הקירות נסדקה הפורמיקה בפינת החלונות שנפרצו באלמנט (ראה תמונה). נזק זה חייב פירוק כל קירות החדרים. 

החשד לנזק נפל על חום גבוהה שהיה באותה עת באזור בו הורכבו הקירות. הערכה היא כי השפעות אקלימיות הם שגרמו לסידוק, לפיכך בוצעה סימולציה לתנאי הסביבה של הקירות. 

הסימולציה כללה מספר שלבים תחילה יוצרו דגמים בחלקם רתומים בתוך מסגרת מתכת וחלקם ללא כל מסגרת (חופשיים). לאחר-מכן הוכנסו הדגמים לתוך תנור אקלים בו יוצב מצבם על-ידי השהייתם בתנור למשך שבוע. לאחר שבוע זה שוחזר מצב האקלים שהיה במפעל במועד האירוע מבחינת טמפרטורה ולחות.

בתום הניסויים נמצאו הדגמים הרתומים מעוותים וסדוקים ואילו הדגמים החופשיים ללא נזק. ממצאי הבדיקה מאשרים את החשד כי האקלים גרם לתופעת הכשל. עם זאת הוכח עןד כי הכשל ארע מלחתחילה כתוצאה מתכנון לקוי של חיפוי קיר הגבס שנועד "לשפר" את הקיר ולהתאימו לשימוש בחדר נקי. הדבקת שני החומרים השונים על גבי קיר הגבס, פורמיקה מצד אחד ו- PVC מצד שני גרמו לתופעה של עיוות דיפרנציאלי בתנאי חימום ולחות. אילו סוג אחד של חומר היה מודבק משני צידי הקיר, לא היה מתרחש הכשל. 

קיר גבס

קבל הצעה עכשיו